LANSARE CARTE COLEGIUL TEHNIC “DIERNA” ORȘOVA ”Producție gastronomică”

       

         Gastronomia reprezintă  o artă a pregătirii   alimentelor într-un mod cât mai plăcut, mai atrăgător. Alimentaţia publică reprezintă şi una din laturile importante ale servirii turistice, încadrându-se în categoria serviciilor de bază, fiind îmbinarea într-un ansamblu armonios al acţiunilor de pregătire şi prezentare a preparatelor culinare, de cofetărie-patiserie şi a băuturilor cu serviciile specifice determinate de desfăşurarea şi consumarea acestora.

Această carte a apărut ca o necesitate pentru elevii Colegiului Tehnic „Dierna” și profesorii care se formează și predau disciplinele de profil pentru calificarea ”Tehnician în gastronomie”. Cartea cuprinde noțiunile esențiale pentru gastronomie, alimentație sănătoasă, dotarea și amenajarea spațiilor de producție culinară și de patiserie-cofetărie, igiena și fluxul tehnologic în spațiile de producție, materii prime și auxiliare folosite în producție gastronomică, activitățile  de producție gastronomică, sortimentul de semipreparate și preparate culinare, sortimentul de semipreparate și preparate de patiserie-cofetărie, preparate culinare dietetice, piața produselor de tip catering, tehnologii specifice bucătăriei tradiționale românești, tehnologii specifice bucătăriei internaționale, reguli de asociere a băuturilor cu preparate culinar, promovarea preparatelor culinare și de patiserie-cofetărie, verificarea și calitatea producției gastronomice, gestionarea produselor și documente specifice în unități de alimentație publică.

Pregătirea într-o profesie este esențială pentru dezvoltarea personală și socială. Considerăm această carte un ajutor pentru cei care doresc o profesie în Turism și alimentație publică.

Menționează că la realizarea cărții au participat elevii din mai multe generații ale acestui profil ”Tehnician în gastronomie” cu preparate culinare realizate și prezentate de ei în cadrul diverselor activității de la școală, teme și activității propuse, precum și poze realizate la activitățile desfășurate în cadrul orelor de specialitate de la Colegiul Tehnic “Dierna” Orșova.

Autorul cărții, prof. Ing. Camalesa Ileana Daniela și colaboratorii: prof. Bumbel Mariana și prof. Cheberle Larisa Georgiana.

                                                                                                   Ing. Prof. Camalesa Ileana Daniela